Bakan iş kazalarıyla ilgili sayısal verileri açıklamadı
Bakan iş kazalarıyla ilgili sayısal verileri açıklamadı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Gürer'in soru önergesini yanıtlana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin sayısal verileri açıklamadı.
Bakanlıklarının iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılması için çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürdüğünü ileri süren Bakan Işıkhan, "İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin uygulanmasını sağlayarak işyerinde kazaya neden olabilecek etkenlerin ortadan kaldırılmasını veya bu etkenlere yönelik tedbir alınması ile çalışanların bilinçlendirilmesini amaçlayan çalışmaları da sürdürmektedir" dedi.
Bakan Işıkhan, incelemelerden oluşan program dışı teftişlerin ise programlı teftişler dışında kalan ihbar, şikâyet vb. talepler üzerine veya Bakanlığa intikal eden evraklardan teftiş hizmetiyle bağdaşır nitelikte olanların teftiş programına alınması sonucu gerçekleştirildiğine değindi. Önerge sahibi Gürer ise iş kazalarında Türkiye'de Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığının bilinen bir gerçek olduğunu vurguladı.
İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alındığı ileri sürülen tedbirlerin ise kağıt üzerinde kaldığına işaret eden Gürer, "İş cinayetlerinde belli işlerde daha çok yaşandığı dikkate alındığında buradan ders çıkarıp daha etkili önlemler sağlanmalıdır. Belli iş kollarında güvencesiz çalışma koşulları kazaların daha da artmasına vesile oluyor. SGK, iş kazası İstatistikleri raporunda 2022 yılında kayıtlara geçen 4a kapsamında 588.823, 4b kapsamında 448 sigortalı olmak üzere 589.271 sigortalı iş kazası geçirmiş, Bu kazalarda 4a kapsamında 1.517, 4b kapsamında 3 sigortalı olmak üzere 1.520 sigortalı hayatını kaybetmiş. Bu verilerde sigortasız, kayıtdışı çalışanlar dahil değil.
Bu veriler dahi sorunun büyüklüğünü gösteriyor. Bu süreçten çıkmanın yolu iş kazalarına yönelik alınan önlemlerin artırılıp denetlenmesi yanında güvencesiz ve kayıt dışı çalışma ile de ciddi mücadele edilmesidir. Sendikalı ve güvenceli çalışma yaşamı sorunları en aza indirecektir. Çalışma koşulları ayrıca meslek hastalıklarının çeşitlenmesi ve artmasını da beraberinde getirmektedir. Meslek hastalıkları da başlı başına ele alınıp kapsamlı çalışmalarla takipçi zorunludur" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.