Sarayköy'de AKP'li belediye kaderine terk etti

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde CHP'li belediye döneminde kurulan kilit taşı tesisindeki üretim, AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş'ın görev gelmesiyle durduruldu. Kaderine terk edilen tesis soyuldu. Tesisi kuran CHP'li Belediye Başkanı Orhan Karaköse, "Hâlâ üretiyor olsalardı Sarayköy’ün 32 taşınmazını satmak durumunda kalmazlardı" dedi.

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde 2005 yılında dönemin CHP'li Belediye Başkanı Orhan Karaköse tarafından belediyeye ait bin metrekarelik arsaya kilit taşı üretim tesisi kuruldu. Son teknolojik cihaz ve makinelerle donatılan ve o dönem 300 bin TL'ye mal edilen tesiste günde 14 bin kilit taşı üretildi, ayrıca Türkiye'de birçok belediyenin kilitli taşı, kum ve çakıl ihtiyacı da karşılandı.


2014'TE ÜRETİM DURDU, 2020'DE SOYULDU

2014 seçimlerinde AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş göreve geldikten sonra tesiste üretim durduruldu. 2020 yılında ise tesis soyuldu. Cihaz ve makinelerin çalınarak hurdacılara satıldığının tespit edilmesi üzerine tesiste çalışan altı personelin iş akdi feshedildi ve belediye tarafından 5 Ağustos 2020'de haklarında suç duyurusunda bulunuldu.

'ÜRETİM SÜRSEYDİ 32 TAŞINMAZI SATMAZLARDI'

Kilit taşı tesislerini kuran eski Sarayköy Belediye Başkanı Orhan Karaköse, Artı Gerçek'e konuştu. Tesisin kaderine terk edildiğini ve harabeye döndüğünü vurgulayan Karaköse, "Belediye kasasına ciddi gelir getiren bir işletmeydi. Bizim görev zamanımızın son gününe kadar da çalışır vaziyetteydi. Belediyeye para getiren bir işletme neden durdurulur anlam veremedim. ‘Yumurtlayan tavuk kesilmez’ diye bir atasözümüz var. Belediyeler için bulunmaz bir nimettir kilitli taş üretim yerleri. Hâlâ üretiyor olsalardı Sarayköy’ün 32 çok kıymetli taşınmazını satmak durumunda kalmazlardı. Geçtiğimiz aylarda art arda 32 araziyi sattılar. Üretim olmayınca satmak kolaylarına geliyor" diye konuştu.

                         Orhan Karaköse - Tesisi kuran CHP'li başkan

 

'EMEKLERİMİZ HURDACILARA SATILDI'

Tesislerin 2020 yılında soyulduğunu hatırlatan Karaköse, “Bütün bunlar yetmezmiş gibi tesisi belediyenin altı personeli soydu. Ne kadar cihaz, alet edavat varsa hurdacıya satmışlar. Kaderine terk edilen bu işletme maalesef hurdacıların eline mahkum edildi. Ne üzücü ki siz emek veriyorsunuz, yapıyorsunuz, gözünüz gibi bakıyorsunuz, ne kadar fazla üretebilirim diye kafa yoruyorsunuz, sonra bir duyuyorsunuz ki bütün emekleriniz bir hurdacının eline teslim edilmiş" dedi.

'ÜRETMEYİ DEĞİL, SATMAYI SEVİYORLAR'

CHP Belediye Başkan Adayı Salih Konya da, "Taş işletmesi, bundan 10 yıl önce 14 bin taş ve alt yapı için kullanılan tüm malzemeleri yapabilen bir işletmeydi ama belediye başkanı değiştikten sonra unutuldu. Yıkık, virane ve işlemez bir halde. Sebebi üretmeyi sevmemeleri, satmayı sevmeleri" diye konuştu.

'ENVANTER SAYIMI YOK, GÜVENLİK ÖNLEMİ YOK'

Tesisin 2020'de soyulmasına dikkat çeken Konya, şunları söyledi:

"Mahkeme haklıyı haksızı ayırt etmek için sorular soruyor, ‘Gerekli güvenlik önleminiz var mı?’ diye. Cevap yok tabii. Güvenlik kameralarının çalışmadığını, duvarlarının korunaklı olmadığını, yıkık virane bir şekilde kaldığını, daha önemlisi içinde neyin olup olmadığını bilmeyecek kadar konudan uzak olduklarını gördük. Envanter sayımı yok, güvenlik önlemi yok, etrafında bir koruma yok. Mesai saati bittiğinde bekleyen bir güvenlik görevlisi yok. Şimdi diyorlar ki 'Biz sorumluları bulduk, kanun karşısına çıkardık.' Kanun karşısına çıkarmak yetmiyor. Mahkeme belediyeye sorduğunda, hırsıza davetiye çıkarıldığı ortaya çıkıyor. Çalınanlar belli değil, giden gitti.”