''SAHİLLER HEPİMİZİN''

Muğla’nın Datça ilçesinde, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça Meclis'i tarafından Taşlık Plajı'nda, kıyıların işgal edilmesi protesto edildi. Datçalılar basın açıklamasının ardından insan zinciri oluşturarak, ilçe merkezindeki Taşlık, Kumluk ve Hastanealtı plajlarında yürüyüş yaptı.

MUÇEP Datça Meclis'i adına basın açıklamasını okuyan Renate Ömeroğulları, kıyıların bir avuç insanın değil, genci yaşlısı, kadını erkeği ama illa da üstünde yaşayan hayvanı, bitkisi, kumu çakılı ile herkesin olduğunu belirtti. Ömeroğulları, “Vakıf görünümlü Muçev Ltd. Şti. hepimize ait kıyılarımızın paralı hale gelmesi için merkezi hükümetin gayretleriyle kurulmuş bir şirket ve tüm Türkiye’de, kıyılarda yerel yönetimlerin etkisini yok etmek ve ticaret konusu olması için çaba harcıyor. Bunun örneklerinden biri de Kurubük ihalesiydi. Datçalılar hep birlikte 2018 Ocak ayında, Kurubük’ün kamuya kapatılmasına karşı koydu; karşı koyuşun ortaya konulduğu gün ihalenin iptal edildiği duyuruldu” dedi.

Ömeroğulları şunları söyledi: “Datça’da Muçev Ltd Şti. eliyle hukuka aykırı olarak kiralanan kıyı alanlarının kira sözleşmelerinin iptal edilmesi için 2018 Nisan’ında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Muğla ölçeğinde katılımla başvuru yapıldı, dilekçelerin çoğu Datçalılar tarafından imzalandı. Dilekçelere cevap verilmemesi üzerine sayıca en çok Datçalının davacı olmasıyla açılan dava, aradan 4 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen sonuçlanmadı. Bu arada, dava konusu kira sözleşmelerinin süresi sona erdi. Bilgi isteğine ve Datça Belediyesi’nin kıyıların Belediye’ye tahsisi, olmazsa ihaleye çağrılma isteğini bildirmesine rağmen, bu isteklere açık bir cevap vermeyen Bakanlık, yeni sözleşmelerin imzalanması için sadece Muçev Ltd. Şti.’nin davet edildiği ihale yaptı. Bu ihalenin ve dayanak Yönetmeliğin iptalini talep eden dava sürüyor. Hukuka uygun olarak verilen ve uygulanmayan Yönetmeliğin Muçev’e ihale edilmesini imkansız kılan Yürütmenin Durdurulması kararının uygulanması hem Belediye, hem Datçalılar tarafından talep edildi.”

Anayasa ve Kıyı Kanunu’na göre, kıyıların canlı cansız varlıkların tamamına ait olduğunu vurgulayan Ömeroğulları, “Datçalılar tarafından, kıyıların ticaret konusu mal gibi görülmesi hiçbir zaman kabul edilmedi, edilmeyecek. Bunu dile getirmek için toplandık; hepimiz kıyılardan sadece parası olanların değil, herkesin yararlanmasını istiyoruz. İsteğimiz anayasal temel haklarımızdan biri. Hakkımız olanı istiyoruz. Kıyılar yurttaş olan-olmayan, insan olan-olmayan tüm varlıklara, hepimize aittir; devlet organlarının anayasaya uygun davranmasını istiyoruz. Bu isteğimiz Datçalıların ortak isteğidir, aksine davranılmasını kabul etmedik, etmeyeceğiz” diye konuştu.