Kuyucak ve Buharkent'e Jeotermal hançeri

Aydın’ın Kuyucak ilçesi Kurtuluş Mahallesi sakinleri, köylerine kurulmak istenen jeotermal tesise karşı çıkıyor.

Şirketin Kurtuluş yanı sıra, Gencelli, Feslek ve Ortakçı'da da arazi satın aldığı bilgisine ulaşıldı... Şirket kuracağı tesis için Kurtuluş'ta ağaç söküm çalışmalarına başladı.

Mahalle sakinleri ise bir araya gelerek toplantı yaptı. Bir mahalle sakini, "Bu pisliği biz neden burnunuzun dibine sokalım. Annemizden babamızdan kalan bu toprakları neden bu kepaze şeylerle dolduralım. Ben burada yer satanlara şunu söylüyorum; sizin yaptığınız bu köye ihanettir. Vatan hainliği ile aynı şey" dedi.

Aydın'ın Kuyucak ilçesinde köylülerin itirazlarına rağmen tarım arazileri üzerine Kocaer Çelik şirketi tarafından kurulmak istenen jeotermal enerji tesisine karşı bölge sakinlerinin direnişi devam ediyor. Şirketin sıcak su bulunan 400 dönüm araziyi vatandaşlardan satın almaya çalıştığı belirtilirken, köylüler de arazilerin satılmaması için çaba harcıyor. Şirket, satın aldığı 5 dönümlük arazide ağaç sökümüne ise başladı.

Mahalle sakinleri, gelişmeler üzerine dün bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan bir vatandaş, şunları söyledi:

"BUNUN ADI VATANA İHANETTİR"

"Bu pisliği biz neden burnunuzun dibine sokalım. Niye bu buharları, kimyasaları soluyalım? Annemizden babamızdan kalan bu toprakları neden bu kepaze şeylerle dolduralım. Köyümüzün doğallığını kaybetmeyelim. Köyümüze, vatanımıza sahip çıkalım. Ben burada yer satanlar şunu söylüyorum; sizin yaptığınız bu köye ihanettir. Vatan hainliği ile aynı şey. Köyünü seven bir insan doğmamış çocuklarının geleceğini satar mı" dedi.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, "Buralarda üretim kuyusu sondajlarına başlayacaklar. Bu sondajlara başladıklarında zarar başlayacak. Burası incir memleketi. Enerji sektörü iş dünyasının en vahşi sektörüdür" dedi.

"ENERJİ AÇIĞI VAR SAFSATASINA İNANMAYIN"

Bir mahalle sakini ise şunları söyledi:

"Türk halkı ne kadarını kullanıyor. 55 bin kwatt saatini kullanıyor. Geri kalanı nereye gidiyor? Enerji depolama diye bir şey olmadığı için geri kalan toprağa veriliyor. Bu ülkenin kaçak elektrikten kaybı 15 ya da 20 bin kilowatt saat. Dolayısıyla Türkiye'nin enerji açığı için buna izin vermelisiniz safsatası tam bir kandırmaca. Jeotermal yasası Avrupa ülkelerinde de var ama yerleşim yerlerine 60-70 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Türkiye'de şimdi 3 kilometre şartı var. Burada incirimiz olmasa bile insan yaşayan yere bu santrali kuramazlar."

JES İSTEMİYORUZ

İncir ve zeytin diyarı Kurtuluş’ta yapılan jeotermal çalışmasına karşı çıkan mahalle sakinlerinden Sunay Bilgin, “Biz bölge halkı olarak JES istemiyoruz. Burada tarım yapmak istiyoruz, her şeyden öte yaşamak istiyoruz. Ekinlerimiz, bağımız bahçemiz var burada onların yok olup gitmesini istemiyoruz. Biz burada doğduk burada büyüdük ama bizim elimizden yaşam hakkımızı alıyorlar. Bu işin takipçisi olacağız” dedi.
1h