İCRA DAİRELERİ FABRİKA GİBİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomi yönetiminin zam ve yaygın vergi ile oluşturduğu kamu ve hazine gelirlerine yansıyan artışın vatandaşın daha yoksullaşmasana yol açtığını söyledi.
Gürer, AKP zihniyetin her bakan değişimi ile farklılaşan ekonomi uygulamalarında yeni süreçte zam, vergi, düşük taban fiyat, düşük ücret olarak şekillendiğini, kamu ürünlerinde zam ve adil olmayan vergi uygulamaları ile hazine gelirlerinde artışa karşın vatandaşın enflasyon karşısında daha da yoksullaştığını belirtti. Yanlış yönetimin faturası halka çıkarıldığını başta emekli olmak üzere her kesimin ciddi sorunlarla boğuştuğuna işaret etti.
Son iki ayın ekonomik verileri üzerinden bir değerlendirme yapan Gürer, icra takibinde olan vatandaşların sayısının sürekli arttığı, icra dairelerinde yeni dosyalar için yer kalmadığını ve fabrikaların üretim sorunu yaşadığı süreçte icra dairelerinin fabrika gibi çalıştığını belirtti. Gürer, tüketici kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 5'e, yıllık yüzde 60'a yaklaşmasına rağmen bireysel kredi kullanımındaki artışa dikkat çekerek, "Özellikle yüksek enflasyon ve geliri harcamasına yetmeyen vatandaşlar kredi kartlarıyla harcayarak borçlanmaya devam ediyor" dedi.
542 bin kişi kart borcunu ödeyemedi
Bankalar bu yılın ocak-ağustos döneminde bireysel kredi borcunu ödeyemeyen toplam 561 bin 930 ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen 542 bin 996 kişiyi icra takibine aldığını aktaran Gürer, "Hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcu yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 870 bin 513 vatandaş bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ya da her ikisini birden ödeyemediği için icraya verildi" dedi.
1 Ocak- 6 Ekim 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında artarak 10 milyon 444 bine çıktığını belirten Gürer, "Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 22 – 29 Eylül haftasında 34.9 milyar lira artarak 2 trilyon 466 milyar liraya yükseldi. Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 7.4 milyar liralık yaşanırken, kredi kartı borç bakiyesinde ise 27.5 milyar lirayla oldukça yüksek miktarda bir artış oldu. Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 32.9 oranında artarak 1 trilyon 489 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 115.3 oranında artarak 977 milyar liraya yükseldi" açıklamasında bulundu.
Gürer, bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacaklarının ise yılbaşından bu yana 9.4 milyar liralık artışla 39.7 milyar liraya çıktığını da ifade etti.